WOZ waarde niet verlagen

WOZ waarde niet verlagen

De nieuwe WOZ aanslag komt deze maand weer binnen. Op basis van de door de gemeente vastgestelde marktwaarde van jouw woning, met als peildatum 1 januari vorig jaar, wordt de aanslag opgelegd.

Je betaalt voor het eigen woning bezit een percentage van de WOZ-waarde als eigenwoningforfait.

Hoe hoger het getaxeerde bedrag des te hoger dus ook de aanslag. Veel mensen overwegen dan, om kosten te verminderen, bezwaar te gaan maken. Door het relatief kleine percentage is een forse waardevermindering nodig om de besparing echt te laten gelden. Het scheelt per € 10.000,- waarde slechts € 70,- per jaar.

Het is ook niet in alle gevallen verstandig om de waarde te laten verminderen. Steeds vaker zal deze waarde (ook in de toekomst) de basis worden voor de waardering van jouw bezit.

Als je op termijn jouw woning wilt verkopen is de WOZ waarde voor kopers belangrijk om te weten. Zij baseren hun bieding mede op basis van de WOZ-waarde. Deze waarde wordt dan vaak gezien als een taxatie. Een te lage inschatting van de gemeente is uiteraard niet positief voor het bod dat je zult ontvangen.

Ook kan een lage WOZ waarde een nadeel zijn voor de hypotheeksituatie. Bij banken heb je vaak de mogelijkheid om de hypotheekrente te laten verlagen als blijkt de waarde van de woning (veel) hoger ligt dan het hypotheekdeel dat je nog moet aflossen. De bank loopt minder risico als blijkt dat de woning als onderpand meer waard is. Ook bij het afsluiten van een tweede hypotheek kan een lagere WOZ-waarde daarom in jouw nadeel uitpakken.

Denk na over je persoonlijke situatie en de gevolgen op lange termijn voordat je een besluit neemt.

Terug